Toekomst Gemeente Vrijenban!


De voormalige gemeente Vrijenban ligt aan de oostzijde van de stad Delft. Vrijenban is in 1921 bij een gemeentelijke herindeling aan de gemeente Delft toegevoegd. Enkele grondgebieden zijn aan de gemeentes Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp toegewezen.

Op 22 september 2011 is een aanvraag tot herindeling van de gemeente Delft ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De voormalige gemeente Vrijenban wil weer zelfstandig worden.

In de gemeente Vrijenban i.o. zijn diverse basisscholen en kinderdagverblijven gevestigd. Er zijn een goede medische voorzieningen, het winkelaanbod is groeiende. In de toekomstige gemeente liggen twee grote speeltuinen, daarnaast zijn er diverse kleinere speelplekken. Vrijenban is een aantrekkelijke gemeente voor gezinnen met kleine kinderen.

Het openbaar vervoer van en naar Vrijenban is goed. De toekomstige gemeente heeft diverse buslijnen die zorgen voor een directe verbinding met station Delft en diverse omliggende gemeentes. Twee tramlijnen zorgen voor een snelle verbinding met de rest van de regio Haaglanden.

Aan de oostzijde van de A13 die het grondgebied van Vrijenban doorkruist, vinden we het natuur- en recreatiegebied De Delftse Hout. Een camping ligt aan de rand van het recreatiegebied, veel sportclubs hebben hun thuisbasis in het aangrenzende sportcomplex

De gemeente Vrijenban i.o. is verdeeld in verschillende buurten, elk met een karakteristieke bebouwing en bevolkingsamenstelling. Drie buurthuizen zijn gevestigd in de toekomstige gemeente. Een gevarieerd aanbod aan activiteiten levert een grote bijdrage aan de sociale cohesie in de buurten en versterkt sociale contacten tussen de bewoners.

'Wijkkrant Vrijenban' verschijnt regelmatig en zorgt voor verspreiding van de wetenswaardigheden uit Vrijenban. De nieuwsgierigheid van de bewoners van Vrijenban maakt dat het blad uit kan groeien tot een alom geprezen weekblad. Ook de berichtgeving van de gemeente naar de bewoners toe is terug te vinden in de krant.

Twitter